✓ Vóór 17:00 besteld, morgen in huis
✓ DE HOOGSTE KORTINGEN OOIT!
✓ Wereldwijde levering
✓ Gratis verzending vanaf 35,-
 • Nederlands
 • Van bulken naar droogtrainen

  08 / Mar / 2022

  Van bulken naar droogtrainen

  Ik ben Wouter, student Food & Business én online marketeer bij Eco-Phant. In dit blogartikel deel ik mijn ervaringen met bulken en droogtrainen, waarna ik jullie ook van wat tips voorzie!

  De lente begint te komen, het zonnetje begint langzaam weer te schijnen. Het moment om te beginnen met droogtrainen is aangebroken. Nog 8 tot 12 weken te gaan voordat de zomer begint, dus snel aan de slag!

  Het afgelopen half jaar heb ik ook in een calorie overschot gezeten, oftewel de bulk. Ik blik hierop terug en kijk naar eventuele fouten die ik heb gemaakt. Ook kijken we naar de komende periode: 12 weken lang droogtrainen.

  De Bulk

  Mijn bulk begon eind september, de zomer was voorbij, dus tijd om weer te gaan bulken. Dit jaar ging het echter wat sneller dan eerdere jaren. Door verschillende lockdowns en een slecht ritme merkte ik dat ik sneller gewicht aankwam dan normaal. Ik begon mijn bulk rond de 87 kilogram met ongeveer 12% body fat. Net na het nieuwe jaar bereikte ik mijn zwaarste gewicht ooit, net boven de 100 kilogram. Ik merkte dat niet alleen mijn kracht ontzettend toenam, maar ook mijn fysiek werd steeds groter. Wat mij opviel is dat ik te snel gebulkt had, waardoor veel overtollige voeding in mijn lichaam werd opgeslagen als vet.  

  Het nieuwe jaar brak aan. Vol goede voornemens vond ik mijn ritme met sport en voeding weer terug. Dit zorgde voor veel spiergroei en een gewicht dat stabiel bleef. Mijn gewicht was nu wat minder dan op het hoogtepunt, namelijk 98 kilogram. Klaar om te beginnen met droogtrainen!

  Droogtrainen

  De aankomende tijd begint het droogtrainen. In deze periode van 12 weken wil ik rond de 10 kilogram afvallen. Dit is redelijk veel in een korte periode. Achteraf was het verstandiger geweest om minder snel te bulken, bijvoorbeeld maximaal 2 kilogram per maand. Om 10 kilogram kwijt te raken maak ik gebruik van meal preppen. Hiervoor plan ik elke zondag mijn maaltijden van de week, waarna ik een aantal maaltijden maak die ik vervolgens invries. Hier doe ik zo’n twee weken mee. Op deze manier houd ik mijn calorie inname goed bij en weet ik zeker dat ik genoeg en de juiste voedingsstoffen binnenkrijg!

  Mocht jij hier ook aan willen beginnen, heb ik een paar handige tips voor je!

  Zorg ervoor dat je genoeg groenten eet. De meeste groenten zijn laag in calorieën (let wel op de soort groenten), hierdoor kan je groentes in grote porties eten wat zorgt voor een voller gevoel. Niet alle groenten zijn laag in calorieën, een bekend voorbeeld is de avocado. Avocado wordt vaak gezien als gezond, omdat het veel onverzadigde vetten bevat (goede vetten). Echter bevat het door deze vetten ook veel calorieën.

  Varieer voldoende. Meal preppen kan vaak als saai en onsmakelijk worden gezien, maar dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Het is belangrijk om genoeg te variëren in maaltijden. Een maaltijd bestaat vaak uit voedingsmiddelen met een hoog- eiwitgehalte, koolhydraatgehalte en toegevoegde groentes. Je kan dus veel variëren binnen deze groepen. De eiwitbron kan bijvoorbeeld bestaan uit kip, witvis, mager rundvlees of soms zelfs een vegetarische vervanger. Variëren is dus erg belangrijk om te kunnen blijven genieten van de maaltijden.

  Kruiden maar! Een veel gemaakte fout is de standaard ‘broccoli, kip en rijst’ maaltijd. Droge kip, gestoomde broccoli en smaakloze rijst. Dit kan gemakkelijk opgelost worden door de toevoeging van kruiden. De meeste kruiden bevatten weinig tot geen calorieën. Ook zorgt het er voor dat je minder zout aan een gerecht hoeft toe te voegen. Varieer genoeg met het gebruik van kruiden. De ene dag kan je bijvoorbeeld Mexicaanse kip maken door komijn, gerookte paprika, uienpoeder en knoflookpoeder toe te voegen. Ook kan je gebruik maken van low-calorie sauzen, dit zorgt voor veel meer smaak.

  Met deze tips kan je het droogtrainen makkelijker maken voor jezelf en zorgt het voor minder cheatmeals! Succes!

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden